631 FELETT

Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége

Gyere és szurkolj a magyar csapatnak az olimpiai szereplésért a győri sportlövő Európa-bajnokságon!

Athletes To The Line! – hangzik fel a hangszórókból 2024. február 26-án, Győrben, a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, ahol az európai élvonal legjava áll lőállásba. A teljes létszámban rajthoz álló magyar válogatottnak több mint 40 országból érkező, közel 900 résztvevő között kell helytállnia. A jó szereplés ezúttal ráadásul nemcsak újabb érmeket, de versenyzőink olimpiai kijutását is jelenti!

Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége

Az ingyenesen látogatható versenyen február 26-28. között a junior korosztály, míg február 29. és március 2. között a felnőttek mutathatják meg tudásukat az Audi Arénában és a Magvassy Mihály Sportcsarnokban.

Az Európa-bajnokságon összesen 8 olimpiai kvóta vár gazdára. A férfi légpuska számban Péni István, a női légpisztolyban Major Veronika, a női légpuskában Mészáros Eszter és Dénes Eszter révén vannak kvótaszerzési esélyeink. A mieink hazai pályán a legjobbat szeretnék kihozni magukból, ahogy Mészáros Eszter is kiemelte a verseny kapcsán: „Szeretnék magamhoz képest a lehető legjobban lőni. Szeretnék a döntőbe jutni, de az még fontosabb, hogy ne érezzem azt a verseny végén, hogy ennél több volt bennem és csinálhattam volna még jobban. Ma már nem elég 630-at lőni ahhoz, hogy a döntőbe bekerüljön az ember. 631 alatt teljesíteni rizikós.

Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége

Szoros és izgalmas verseny várható Győrben, ahol szinte lélegzetvisszafojtva, együtt dobbanó szívvel figyelheted versenyzőinket, ahogy leadják lövéseiket. Gyere el és legyél ott, amikor elhangzik az „Athletes To The Line!”, szurkoljunk együtt a magyar csapatnak, segítsünk nekik megváltani a párizsi repülőjegyet!

Tell Vilmosnak talán könnyebb dolga volt….

A versenyzők egy körben a ­– bemelegítést követően – 60 lövést adnak le, erre 75 percük van, az időt saját belátásuk szerint oszthatják be.  A precíziós légfegyvereket akár az egész verseny alatt folyamatosan állítják a még pontosabb célzás érdekében. Erre szükség is van, hiszen ahhoz, hogy jól szerepeljenek, a puskánál az egy gombostűfejnyi, 0.5 mm átmérőjű kört kell eltalálniuk 10 méterről – ez a 10-es pont. Ahhoz, hogy a siker kapuját jelentő 631-es körszámot teljesítsék, gyakorlatilag csak 10-est lőhetnek. A pisztolynál valamivel „könnyebb” a helyzet, ott a 10-es átmérője 1 cm. Nem véletlenül viselnek speciális lövészcipőt, nadrágot és merevített kabátot azok, akik puskával lőnek, ezek segítenek ugyanis abban, hogy a versenyző és a fegyvere mozdulatlan tudjon maradni, szinte „belefekszenek” a ruhájukba, amely még a szívdobogásból fakadó testpulzálást is képes teljesen kizárni. A pisztolynál épp ellenkezőleg, a ruházatnak megfelelően lazának és puhának kell lenni (pl. farmer kizárva…).

Megszakítás