Erre figyelj, ha étrend-kiegészítőt szednél!

Vannak olyan helyzetek, amikor a sportolást, a rendszeres testmozgást étrend-kiegészítőkkel is érdemes támogatni. Ez azonban komoly figyelmet érdemel, mert a termékekben lehetnek olyan összetevők, amelyek káros hatással vannak egészségünkre. Dr. Szilágyi-Utczás Margitát, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának igazgatóját arra kértük, segítsen eligazodni ebben a kérdésben. A jó hír, hogy van biztonságos megoldás.

A megfelelő tápanyag- és vitamindús étrend mellett azért olykor szükség lehet étrend-kiegészítők fogyasztására, így például ha diétázunk, fogyókúrázunk, rohanó, stresszes életmódot élünk, netán ételallergia vagy -intolerancia áll fenn, vagy szervezetünk kimerült állapotba kerül. Nagyon fontos azonban a személyre szabottság, mert az étrend-kiegészítő megválasztásánál többek között figyelembe kell venni az egyén testösszetételét, táplálkozási szokásait és tápanyagbevitelét, esetleges hiánybetegségeit éppúgy, mint magát a sporttevékenységet. Előfordulhat, hogy a vitamin- és ásványi anyag-szükségletünk többszöröse az átlagos értéknek, másrészt sok esetben már sportolás közben is szükség lehet egyes anyagok pótlására.

Milyen kockázatokkal járhat a nem megfelelő étrend-kiegészítők szedése?

A veszélyes, netán illegális összetevők nemcsak az élsportban, hanem bárkinél okozhatnak egészségügyi problémákat. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy nem várt egészségügyi problémákkal szembesülünk, vagy a sportolónál pozitív doppingteszt-eredmény jön ki, amit valamilyen gyógyszerhatóanyaggal, anabolikus szteroiddal szennyezett termék használata okoz.  Arra is van példa, hogy a kockázatos összetevőt ugyan jelölik a terméken, de olyan néven, amit nem ismerünk, ezért jóhiszeműen használjuk. Mivel az étrend-kiegészítőkből folyamatosan, rossz esetben a fogyasztó tudomásán kívül kerülhetnek a szervezetbe a tiltott anyagok, például jelenlévőszteroidok szinte minden szervünkre negatív hatással lehetnek, sokszor visszafordíthatatlan következményeket okozva.

Ezen kívül problémát jelenthet a különböző forrásból származó, de hasonló hatású anyagok együttes jelenléte, akár egy terméken belül. A legjellemzőbb példa erre az úgynevezett edzés előtti készítmények esete, hiszen ezek a termékek arra hivatottak, hogy „felpörgessék” a testet, ezáltal használóik edzés közben jobb teljesítményt nyújtsanak. Legtöbbször ezekben a termékekben találkozhatunk nagy mennyiségű dopping-szennyeződéssel, amihez hozzáadódik az igazoltan teljesítményfokozó hatású hozzáadott koffein és a jelenleg nem tiltott szinefrin is. Együttesen komoly panaszokat, szapora szívverést, szédülést, akár hirtelen szívhalált is okozhatnak. De érdemes figyelni a halmozott vitaminbevitelre is, hiszen például a C-vitamin a táplálékunkban és több különböző étrend-kiegészítőben előfordulhat, így összességében akár megadózisokat is magunkhoz vehetünk a nap során.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a veszélyeket?

Röviden: a megfelelő minősítéssel rendelkező termékeket fogyasszuk. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának Analitikai Laboratóriuma a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szereplő szerek kimutatásával foglalkozik az étrend-kiegészítőkből és sportolóknak szánt élelmiszerekből, a legfejlettebb laboratóriumi eszközökkel. A vizsgálatokkal elkerülhető, hogy mind az élsportolók, mind a közösségi sportban aktívak a doppingolás okozta egészségügyi károsodás áldozatai legyenek.

A biztonságos, „dopping-free” étrend-kiegészítőket listába is gyűjtötték, amely ezen a hivatkozáson érhető el: https://sporttaplalkozas.tf.hu/dopping-free. A listában a legfontosabb az adott termékhez kapcsolódó gyártási szám és minőségmegőrzési idő: ha ezek egyeznek a kiválasztott étrend-kiegészítőn, nyugodtan fogyaszthatjuk.

Reméljük, ezzel a rövid írással is segítettünk abban, hogy egészségesen táplálkozz és a „Sport egy életen át” ne csak szlogen, hanem mindennapi valóság legyen számodra.

Megszakítás