Európa királynői Budapesten

Fotó: Morvai Tamás

2024-ben, immár harmadik alkalommal, ismét a magyar főváros várja Európa legjobb ritmikus gimnasztika sportolóit, május 22-e és 26-a között, a Papp László Budapest Sportarénában.

Az 1930-as években megszületett és 1984-ben, a Los Angeles-i olimpián már önálló sportágként bemutatkozó, a balett, a torna és a tánc kombinációjából álló, összesen öt, úgynevezett kéziszert használó ritmikus gimnasztika az orosz – egykori szovjet – és a bolgár iskola alapjain nyugszik. Az előbbi a magas szintű testtechnikai képzettséget, míg utóbbi a virtuóz szertechnikai alapokat teremtette meg a sportágban.

A sportág mozdulatait öt kéziszer teszi igazán lélegzetállítóvá: kötél, karika, labda, buzogány és szalag. A tornászok minden évben a Nemzetközi Torna Szövetség által meghatározott négy szerrel versenyeznek, egyénileg és csapatban egyaránt. Az egyéni indulók egyszerre egy kéziszerrel szerepelnek, az értékelés során pedig a versenyzők szerenkénti és összetett eredménye is külön értékelést kap. Az együttes kéziszercsapatok összesen két koreográfiát mutatnak be, az egyiket 5 azonos kéziszerrel – idén 5 karikával –, a másikat vegyes kéziszerekkel, amely az idei évben 3 szalag és 2 labda kombinációját jelenti.

A ritmikus gimnasztikának Magyarországon nagy hagyományai vannak, többek között a műfaj megteremtőjének, a legendás magyar mozdulatművész, koreográfus, zene- és táncpedagógus, művészi torna mesteredző Berczik Sárának köszönhetően, aki a magyar női tornászválogatott edzője és koreográfusa volt 1953 és 1972 között. Fráter Viktória a sportágban egyedülállóan, három egymást követő olimpián is részt vett: 1992-ben Barcelonában, 1996-ban, Atlantában és 2000-ben Athénban. Pigniczki Fanni a 2021-es Európa-bajnokságon kvalifikálta magát a tokiói olimpiai játékokra, Kocsis Evelin pedig junior kategóriában szerzett bronzérmet a 2020-as kijevi Európa-bajnokságon.

A 2024-es Európa-bajnokság a hatodik ritmikus gimnasztika világverseny, amelyet hazánkban rendeznek – amely egyben kvalifikációs verseny is a párizsi olimpiára – várhatóan 40 ország részvételével. Miután a budapesti eseményt páros évben rendezik, a felnőtt egyéni és csapatküzdelmek mellett junior egyéni versenyek is lesznek.

A Sportoló Nemzet Klub tagjai 30%-os kedvezményt kapnak az elérhető jegyek teljes árából.

Megszakítás