„…sportolni kell!” – interjú Dr. Baji Balázzsal, 2. rész

A Dr. Baji Balázzsal készült interjú második része többek között a személyes motivációja változásairól, a futás szeretetéről, a kezdő futóknak szánt tippekről és az utánpótlás-sportolókat támogató Héraklész Programról szól.

A sport szerepe átalakulóban van Baji Balázs életében, aki szenzációs sportkarrierjét követően új motivációkat és célokat talált magának. A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó jelenleg a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyetteseként és a Héraklész Program vezetőjeként szerteágazó sportszakmai és -népszerűsítési tevékenységet fejt ki, de minden héten sok időt szentel az intenzív testmozgásra is.

A láb mindig kéznél van
Az amatőr atletizálás és egy sportklubban végzett professzionális munka közötti különbség témáját érintve elhangzott, hogy az atlétikában rendkívül sok szakág létezik, de – főleg a futáson belül – több olyan mozgásforma létezik, ami amatőr szinten űzhető, és szerencsére nagyon sokan űzik is.

„A futás a legegyszerűbb, mert a láb mindig kéznél van, úgyhogy lehet róni a kilométereket” – mondta Balázs tréfásan.

Viszont az atlétikai versenyszámok többsége szerinte nehezen értelmezhető hobbiszinten, mert például a rúdugrás, a kalapácsvetés, a gátfutás, sőt akár a távolugrás is olyan fizikumot és alapokat igényel, ami csak profi szinten értelmezhető. Heti egy-két alkalommal nem lehet eljutni olyan szintre, amit az ember igazán élvezne. Illetve itt nem is az élvezet az elsődleges cél, hanem a csúcsok és határok folyamatos megdöntése.

Tanácsok kezdő futóknak
Az egykori gátfutó arra biztatja azokat, akik elkezdenének rendszeresen futni, hogy ne csak feszegessék, hanem tartsák is tiszteletben a saját határaikat, és fokozatosan növeljék a terhelést, hiszen „fel kell készíteni testünket, lelkünket”. Először inkább csak sétát javasol úgy, hogy legyen enyhén megterhelő. Ha ez már jólesik, akkor valamennyit lehet futni is. Érdemes először rövidebb szakaszokat kocogni, majd megint sétálni. Szépen, folyamatosan növelhető a terhelési szint addig, amennyit még elbírunk.

„A sikerhez két dolog szükséges: elhatározás és kitartás. Ha nincs elhatározás, nem kezdjük el, ha nincs kitartás, akkor nem érjük el a célt. Ha ez a kettő megvan, és önmagunk határait és képességeit tiszteletben tartjuk, akkor is sportolóvá válhatunk, ha eddig ezt el sem tudtuk képzelni magunkról!” – mondta a szakértő.

A Héraklész Program ereje
Az ezredforduló után elindított, majd 2023-ban Baji Balázs vezetésével újraélesztett Héraklész Programnak már kamaszként sokat köszönhetett a sportoló.

„Amikor országos bajnok lettem, tizenhárom-tizennégy évesen bekerültem a Héraklész Programba. A mai napig emlékszem rá, hogy ez óriási élmény és öröm volt. Megkaptam a galléros sárga pólót is, amit a mai napig nagy becsben őrzök” – elevenítette fel emlékeit.

Komoly elismerésnek érezte, hogy beválasztották ebbe a kiváló felkészülési támogatási programba. Ezáltal számos edzőtáborban és közös edzésben, felmérésben vehetett részt. Amellett, hogy ezek szakmailag nagyon sokat segítették a pályafutását, a mai napig meghatározó barátságokat és élményeket szerezhetett ebben az időszakban.
A Héraklész Program már több mint húsz éve az utánpótlás-nevelés ügyén dolgozik, és igyekeznek kicsit új köntösbe öltöztetve, megújult lendülettel folytatni ezt a munkát.

A közösségépítés kihívásai

„A világ folyamatosan változik, az új és új generációk mindig más kihívások elé néznek” – folytatta Balázs.

Nem azt akarta ezzel mondani, hogy a mai kamaszoknak sokkal nehezebb vagy könnyebb, mint amilyen neki vagy a korábbi nemzedékeknek volt, de az tény és való, hogy minden korra másfajta problémahalmazok és megoldástárházak jellemzők. A mai korban nagyon sok inger éri a fiatalokat, amiknek egy része nem a fizikai világba hívja, hanem az online térben marasztalja őket, ami a sportolásnak nem feltétlenül kedvez.
A Héraklész Program vezetője azonban összességében bizakodó:

„Azt is látjuk, hogy ha valaki megismerkedik a sport közösségi erejével, arra nagyon gyorsan nyitottá válik, és meghatározó részévé tud válni az életének, ami hosszú távon mindenképpen kifizetődik. Az a célunk, hogy a sportot minél több fiatalhoz eljuttassuk, megmutassuk nekik, hogy a fizikai mozgás révén milyen élményekkel gazdagodhatnak. Az itt szerzett emberi kapcsolatokon keresztül pedig teljesebb életet tudnak élni, mintha ki se mozdulnának a szobájukból.”

A Héraklész Program célja tehát nemcsak az, hogy központi felkészülési támogatás keretében a legjobb, legtehetségesebb utánpótláskorú sportolók fejlődését segítse, hanem az is, hogy a különböző sportágak jeles képviselőit megismertesse egymással, és egy erős, egymást segítő közösséget kovácsoljon belőlük. Emellett olyan segítséget igyekeznek nyújtani nekik a szemléletformálás és az oktatás eszközeivel, ami a siker felé vezeti őket a sportban és a sporton túli életben egyaránt. Ezt a komplex életpályát komplex módon próbálják megvalósítani:

„A sport sikerességének kulcsa az utánpótlásban rejlik, és bízunk benne, hogy a jövő minél több nagy bajnokát tudjuk majd kinevelni a sportszervezetekkel – szövetségekkel, egyesületekkel – karöltve.”

Formabontó gála és közös szurkolás
A Héraklész Program 2024-es eseményei és célkitűzései kapcsán a Program vezetője elmondta, hogy nemrég ünnepelték meg a tavalyi év sikereit elérő utánpótláskorú sportolókat a Héraklész Gálán, ami formabontó, fiatalos, lendületes és látványos díjátadó ünnepség volt. Ez már az olimpiai utcai sportágak hangulatában zajlott azzal a nem titkolt szándékkal, hogy előrevetítse az idei év Héraklész közösségépítő szakmai napját. Itt majd az olimpiai kvalifikációs sorozat budapesti állomására lesz felfűzve a program, és oda várják minél nagyobb számban a Héraklész kerettagjait. Igyekeznek majd hasznos tudással ellátni őket, és lehetőségük lesz szurkolni az olimpiai kvalifikációért küzdő magyar sportolóknak a Ludovika Campus területén.

Megszakítás