Szegeden láthatók a világ legjobb kajakosai és kenusai

2024. május 8-a és 12-e között zajlik a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban az ICF Olimpiai Kvalifikációs Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság.

A gyorsasági és a para kajak-kenu szakág számára ez az első nemzetközi verseny az olimpia és paralimpia évében, az európai versenyzők számára pedig a Maty-ér lesz az utolsó lehetőség, hogy kvótát szerezzenek a párizsi ötkarikás játékokra.  Ezért az izgalmak, a nagy csaták, parázs futamok és persze a kitörő érzelmek garantáltak.

Ahogy Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke mondta: „1936 óta várjuk mindig tűkön ülve az olimpiát, ez adja az identitásunkat. Legutóbb Tokióban az egész világot magunk mögé utasítottuk és toronymagasan megnyertük a sportág éremtáblázatát. Most is felkészültek vagyunk…”.

A világkupához világszínvonalú helyszínt biztosít a majdnem 2 és fél kilométer hosszú, 130 méter széles vízfelülettel rendelkező Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ, ahol akár 11 ezer szurkoló is buzdíthatja a mieinket. A szegedi „hazai pálya” rengeteg éremhez segítette már a magyar kajak-kenu sportot az elmúlt három évtizedben. Csak a legrangosabbakat említve: 1998-ban, az első világbajnokságon 17 dobogós helyezéssel zártak legjobbjaink: 7 arany, 5 ezüst, 5 bronz. A 2006-os világbajnokságon, amelyre azóta sokan „álomvébé”-ként emlékeznek, minden rekordot felülmúló teljesítmény született: 12 arany, 2 ezüst, 4 bronz. 2011-ben összesen 10 medált szereztek sportolóink, míg nyolc évvel később, a legutóbbi világeseményen 12 éremmel gazdagodott a hazai csapat kollekciója.

Az esemény ingyen látogatható.

Megszakítás